Szülésfelkészítő


A szülésre való felkészítés tájékoztatást nyújt a hozzánk forduló családoknak a szülés élettani folyamatáról, az eseményt támogató bábapraktikákról, valamint a szülést követő gyermekágyas időszak tudnivalóiról.


Figyelemre méltó, az a Kelet- Afrikában élő törzsi szokás, amely a szülővé válásra való felkészülésről szól. A plátóiság korszakában, amikor csak a gondolat születik meg a gyermekvállalásról, a leendő anya lélektani fészket rakva egy dallamot alkot – a születendő gyermekük dallamát. Ezt a dalt osztja meg a nő a leendő párjával, és csak ezután teljesedhet be a szerelem és születhet meg a gyermek. A család gyakran énekli a fészekrakó dalt, ami elkíséri a születendő gyermeket a méhen belüli élet, a megszületés, majd az egész élete során. Ez a szívhez szóló törzsi rítus, jól összefoglalja az ideális szülésre való felkészülést. Természetesen mindez az európai kultúrában és kapcsolatrendszerben másként történik, az azonban fontos, hogy bizalommal, őszinte odaadással, pozitív gondolatokkal készülhessen a család a meghatározóan fontos eseményre.
Mi a teendő?
Meg kell szűrni azt a rengeteg információt, ami – a női megérzés alapján – a zavartalan fészekrakás kereteibe nem fér bele. Olyan önbizalomra, magabiztosságra és a biztonságérzetet keltő tudásra kell szert tenni, ami, felébreszti az ősi tudást, amely szerint miden asszony képes a szülésre. Fontos a bizalmi kapcsolat kiépítése a szülést kísérőkkel és a szülést támogató gyógymódok és praktikák megismerése, illetve alkalmazásuk.
Egyéni és csoportos konzultációkra a következő programokkal  várjuk az érdeklődőket:
– Várandósság alatti életmód
– Aktív készülődés a szülésre (kórházi csomag összeállítás, gátmasszázs-oktatás)
– Anya-lánya program
– Miként indul a szülés
– Szülést segítő természetes szerek és praktikák
– Szülés, megszületés, gátvédelem
– Gyermekágyi ismeretek